Historia

Aikajana

Designia jo vuodesta 1988




		

2023

Design Pylsy 35 vuotta

Tammikuu käynnistyi kuosisuunnittelulla yhteistyössä Visual Friday Oy:n kanssa, sillä juhlavuoden mallistoa varten halusin tyylikkään, yrityksen historiaa henkivän printtikankaan. Kalliomaalaukset ovat olleet vuosien aikana tärkeä teema ja inspiraation lähde, ja ne ovat näkyneet painokuvioina useissa Design Pylsyn tuotteissa. Niinpä oli selvää,että juhlavuoden printissä on tyyliteltynä jo logosta tuttu Laukaan Saraakallion hirvi.

Helmikuussa tuli kuluneeksi tasan 35 vuotta käsityöyrittäjyyteni alkamisesta ja sen kunniaksi perheeni järjesti kivan yllätyksen: olimme yhdessä Aija-Leena Lääperin ohjaamalla keramikkakurssilla sekä syömässä ravintola Viilussa.

Kevään edetessä juhlavuoden malliston suunnittelu eteni, ja Pohjolan hirvi -nimen saanut printtikangas painettiin Pälkäneellä Printscorpionilla. Mallimestarina kaavoituksessa oli apuna Tmi Susannan Kaavat sekä Sarjontapalvelu SR.

Suurin osa Design Pylsyn vaatteista on ommeltu Ompelimo Millimetrissä Tampereella ja siten myös juhlavuoden mallisto valmistui Annen taitavissa käsissä. Mallistoon valmistettiin paita, upea haalari sekä juhlava, pitkä mekko. Mallisto esiteltiin ensimmäistä kertaa Jyväskylän Kädentaitomessuilla huhtikuussa ja sai hyvän vastaanoton.

Design Pylsyn putiikki löytyy tänäkin kesänä Café Meijerinliiterin pihapiiristä kesäkuusta alkaen. Juhlavuosi huipentuu lauantaina 8.7., jolloin Café Meijerinliiterin Jäähuoneessa järjestetään Design Pylsyn muotinäytös yhteistyössä Fashion Unitin kanssa.

2021

Vuosi, kun täytin 60

Tammikuu 2021 alkoi lupaavasti, hyvillä mielin ja olin sitä mieltä, että tästä tulee hyvä vuosi. Omat synttärini lähestyivät ja suunnittelin niitä innokkaasti, kunnes koronarajoitukset pisti suunnitelmat roskiin ja lopulta 60-vuotisjuhlia juhlittiin oman perheen kesken. Juhlat olivat ihanan rennot ja muuttuneista suunnitelmista huolimatta niissä oli juhlan tuntua ja niistä jäi hyvä mieli. Tuolloin ei myöskään tiedetty, että juhlassa oli mukana salamatkustaja.
Kevään messut peruttiin jälleen ja toivoin, että kesäksi tilanne helpottuu. Niin kävikin ja Café Meijerinliiteri Joutsassa avasi ovensa ja rakensin pihapiirin aittaan kesäputiikin viikkoa ennen juhannusta. Helteinen kesä sujui mukavasti ja oli ihana tavata kesäasiakkaitani taas vuoden jälkeen.

Enpä tiennyt tuolloin mitä syksy toisi tullessaan. Olin kesän alussa mennyt vasemman korvan kuulonhuonontumisen takia korvalääkärille tutkimuksiin ja hän passitti minut 1.9. pään magneettikuvauksiin. Samana iltana sain kännykkään ilmoituksen lausunnosta ja järkytyin. Olin yksin kotona ja luin lausuntoa pariin kertaan, että ymmärsinhän oikein – minulla oli kasvain päässä. Ilmoitin asiasta perheelle ja välillä itkin, koska pelotti.
Löydös hoidettiin kiireellisenä ja sain leikkaukseen lähetteen Kuopioon Kyssiin. Sain myös ajokiellon kuudeksi viikoksi.
Kasvain oli meningeooma aivojen etuotsalohkossa, silmien takana, hajuhermojen päällä ja noin 4 cm halkaisijaltaan. Aivoissa oli myös laaja turvotus. Syyskuun 27. päivä kävelin leikkaussaliin ja mieleni oli tosi rauhallinen. En pelännyt itse leikkausta, vaan siitä heräämistä ja mitä se toisi tullessaan. Hajuaistin tulisin menettämään kokonaan ja näköhermot olivat myös vaarassa vaurioitua. Kirurgi ja leikkaussalin henkilökunta oli erittäin pätevän oloisia ja saatoin luottaa heihin täysin.
Heräämössä ensimmäinen ilon aihe oli se, että näin seinällä kellonajan jopa minuutilleen. Näkö oli säilynyt!

Tästä alkoi toipuminen päivä kerrallaan. Perheeni auttoi minua kotona ja myös hoiti työt puolestani. Osan syksyn messuista ja tapahtumista jouduin perumaan kokonaan.
Kotona lepäsin paljon, sillä väsymys oli valtava ja pikkuhiljaa ystäväni Pipa lähti kanssani ulkoilemaan pieniä matkoja kerrallaan. Sain perheeltä ja ystäviltä paljon tukea, kukkia, herkkuja ja tsemppiviestejä. Kiitos teille niistä kaikista!

Marraskuussa Elinalle ja Villelle syntyi pikkuinen tyttövauva Anja, ja Paulasta tuli isosisko. Tämä toi paljon iloa tähän syksyyn. Samalla viikolla oli myös surua, sillä Annan pikkukoira Urho meni koirien taivaaseen yllättäen ja jätti ison aukon sydämeen.

Sairaslomani kesti kaksi kuukautta, jonka jälkeen palasin suoraan touhukkaaseen joulumyyntiin Toivolan Pihalle. Joulumyynti hoidettiin Riston kanssa puoliksi, ettei päivät olisi olleet liian pitkiä minulle heti sairasloman päätyttyä.

Joulukuussa haettiin yllättäen pikkuinen koiranpentu meille, joka onkin tuonut paljon iloa arkeen. Parhaillaan tuo pikku-Pokko nukkuu sylissäni tätä kirjoittaessani.
Joulua vietettiin koko perheen voimin ja nyt vuoden alussa olen kerännyt voimia ja virtaa suunnittelemaan tätä uutta vuotta ja mitä se taas tuokaan tullessaan – se jää nähtäväksi, mutta tästä jatkan kiitollisin mielin.

2020

Uusi aikakausi alkaa 2020

Kaksi vuotta sitten Design Pylsyn yritys täytti 30 vuotta ja silloin juhlapuheessaan Anu kertoi, että kolmekymmentä vuotta on virstanpylväs ja on aika muutokselle. Heti seuraavana vuonna tammikuussa Anu möi pois painokarusellin, tunneliuunin ja muut painovälineet. Painetut kuviot ja printit olivat tulleet tiensä päähän. Tämä oli ensimmäinen askel muutokselle. Vuoden aikana harkittiin myös vakavasti koulun myyntiä. Toisaalta iso koulu oli ihanteellinen työpaikka, kun tilaa riitti ja Ateljeen kesät olivat työntäyteisiä, mutta samalla tosi antoisia. Ateljeella kävi kesäisin ihania asiakkaita, joista tuli hyviä ystäviä ja heitä odotettiin sinne joka kesä! Talviajan iso koulu toimi työpajana ja myynnit tapahtuivat messuilla eri puolilla Suomea. Isossa rakennuksessa oli kuitenkin paljon kunnossapitotyötä, kun oikea koti sijaitsi Vaajakoskella.

Viime syksynä Anuun otettiin yhteyttä ja kysyttiin suoraan onko koulu myynnissä ja olihan se. Ostajat Kaitlyn ja Joni tulivat sitä katsomaan ja ihastuivat samantien. Koulu sopi täydellisesti heille kodiksi ja työpaikaksi. Kaupat tehtiin tammikuussa 2020. Muuttomyynti alkoi heti ja kiihtyi kohti huhtikuun loppua. Avaimet luovutettiin vappuaattona.

Anu ja Risto jättivät omat kädenjälkensä Pynnölän vanhan kyläkoulun historiaan. Koulun tarinaa jatkavat nyt  Kaitlyn ja Joni, joiden käsissä kyläkoulu muuttuu TUO TUO kulttuuritilaksi ja residenssiksi. Voit lukea siitä lisää täältä: https://www.tuotuoarts.com/

Design Pylsyn yritys jatkaa nyt kauniissa miljöössä Vaajavirran rannalla Wanha Naulatehdas -yritystalossa. Uuden valoisan työhuoneen ovet aukesivat toukokuussa, mutta varsinaisia avajaisia juhlitaan koronatilanteen takia elokuussa. Kahden vuoden takaisen juhlapuheen sanat kävivät toteen ja nyt fiilis on hyvä ja inspiroitunut!

2018

Design Pylsy 30 vuotta!

Kolmekymmentä vuotta sitten Anu Pylsy lähti kankaanpainantakurssille, oppi uutta ja inspiroitui valtavasti. Näin alkoi Design Pylsyn tarina. Anu Pysyn luotsaama juhlavuottaan viettävä yritys tunnetaan laadukkaista  tekstiilituotteista, joiden kotimaisuus taataan Avainlippu -tunnuksella. Tuotteissa tuntuu suomalainen kädenjälki kaikissa työvaiheissa. Vuodet ovat tehneet Anu Pylsystä taitavan ja varman yrittäjän, jonka yritys seisoo laatua ja ajatonta tyyliä liputtavalla kivijalalla.

Vuosikymmeniä kestänyt yrittäjäura on saavutus, josta voi olla ylpeä ja kiitollinen. Design Pylsy sai 30 vuoden yrittäjyydestä Yrittäjien myöntämän Timanttiristin.

Uuden vuosikymmenen kynnyksellä Design Pylsy on jälleen uudistumassa ja tarina jatkuu, josta ensimmäiset rivit kirjoitetaan kesäkuussa 2018 viettävässä kaikille avoimessa juhlassa. Tuolloin ateljeella kolmeakymmentä vuotta juhlistetaan kahvitarjoilulla, musiikkiesityksillä sekä uuden malliston muotinäytöksellä.

2017

Heinäkuussa Design Pylsyn ateljeella järjestettiin Suomi 100 -hengessä muotinäytös, joka vei aikamatkalle muodin maailmaan aina 1900-luvun alkupuolelta tähän päivään. Nostalgista, herkkää ja hauskaa esitystä seurasi lähes kolmesataa henkeä. Esityksen suunnitteli ja toteutti Anu Pylsy yhdessä tyttäriensä Elinan ja Annan kanssa. Näytöksen vaatteet oli Joutsan alueelta ja niitä kantoi päällään ihanat joutsalaiset naiset. Katso video, jonka kuvasi Jorma Hellström.

2016

Design Pylsyn ateljee on toiminut jo 10 vuotta Pynnölän koululla. Koululla vietetyt vuodet ovat olleet antoisia ja touhukkaita. Design Pylsyn paja paloi heinäkuussa 2006, jonka jälkeen koitti uusi alku Pynnölän kyläkoulussa.

2013

Design Pylsy valittiin vuoden 2013 maaseutuyritykseksi. Lande shop muutti syksyllä 2013 Toivolan Vanhalle Pihalle, työhuone No5 yhdessä Wishwearin kanssa.

2011

Design Pylsy sai koko tuotannolleen oikeuden käyttää Design from Finland -tunnusta sekä Avainlippu-tunnusta merkkinä suomalaisesta työstä ja osaamisesta.

2010

Anu avasi syksyllä 2010 pienen Lande-nimisen putiikin Helsingin Kamppiin. Landen myymälävastaavana toimii Anun tytär Anna Pylsy, joka valmistui keväällä 2010 tekstiilimuotoilijaksi Kuopion muotoiluakatemiasta. Anna osallistuu lisäksi yrityksen printti- ja tuotesuunnitteluun. Lande-tuotesarja on Annan käsialaa.

2008

Sitkeää yrittämistä osoittanut Anu valittiin toistamiseen Keski-Suomen Taito-käsityöyrittäjäksi sekä Seinäjoen käsityömessujen vuoden 2008 käsityöyrittäjäksi.

2007

Kesäkuussa Pynnölän ateljeen ovet avattiin asiakkaille juhlavasti. Koulu oli saanut uuden tyylikkään harmaan ulkomaalin ja sisällä Anun mies Risto oli ottanut hirsiseiniä esiin, maalannut osan seinistä valkoiseksi, uusinut valaistusta ym.                                                                             Yrityksen uusi lyhennetty nimi oli nyt Design Pylsy ja logoa muokattiin myös uuden näköiseksi sekä uusittiin

2006

12.7.2006 oli käännekohta Anun uralla. Vanhassa navetassa sijainneet työtilat tuhoutuivat täysin tulipalossa. Savuavia raunioita katsoessaan Pylsyn perhe päätti, ettei uutta rakennusta rakenneta vanhan tilalle, mutta koko muu tulevaisuus oli muuttunut silmänräpäyksessä täysin avoimeksi. Lukuisat tuttavat ja asiakkaat kannustivat Anua jatkamaan raskaan menetyksen jälkeen. Joutsan kunta ehdotti, että Anu vuokraisi vuotta aiemmin lakkautetun Pynnölän kyläkoulun uudeksi työtilaksi. Elokuussa 2006 Anu sai Pynnölän avaimet käteen ja uusi elämä alkoi hitaasti. Koululla aloitettiin remontti ja pinkopahvien alta paljastui upeat vanhat hirsiseinät. Syksyllä 2006 Anu kopio vanhoista printeistään Hirven, Jatulin ja Aurinko -kuviot ja suoritti samalla erikoisammattitutkintoa. Tuli tuhosi paljon, mutta taito oli yhä jäljellä, tässä vaiheessa into oli vielä hukassa. Se löytyi onneksi seuraavana keväänä ja samalla alkoi uusi luomisvimma!

2004

Anu suoritti artesaanin tutkinnon. Samana vuonna Anu valittiin Keski-Suomen Taito-käsityöyrittäjäksi.

2003

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry. myönsi Anulle kultaisen Taitomerkin. Anu sai III palkinnon Seinäjoen käsityömessujen käsityökilpailussa kylpytuotesarjallaan.

2000

Joutsan kunta myönsi kulttuuripalkinnon uuden tuotesarjan tuomasta menestyksestä. Samaan aikaan Anun työtiloja laajennettiin: yritys sai vanhaan navettaan toimistotilat sekä ylätalliin tunnelmallisen juhlatilan.

1999

Hölkkäävä hirvi -tuotesarjalle myönnettiin Maakuntien parhaat -laatumerkki.

1996 – 1997

Anu matkusti perheineen Kreikkaan lomamatkalle ja huomasi, kuinka vanhan mytologian aiheita käytettiin erilaisissa käyttötuotteissa. Loman jälkeen Anu etsi tietoa suomalaisesta muinaiskulttuurista ja löysi kalliomaalaukset ja Kalevalan uudesta näkökulmasta. Syntyi Hölkkäävä hirvi -tuotesarja. Samalla uudistettiin yrityksen ilme uudella logolla ja nimellä Design Anu Pylsy.

1995 – 1996

Navetassa sijaitsevia työtiloja laajennettiin ja otettiin käyttöön kaikki navetan tilat. Anu hankki myös ensimmäisen painokarusellin.

1994

Anulle myönnettiin Pro Maaseutu -palkinto tunnustukseksi siitä, että perinteisten maaseudun elinkeinojen rinnalle oli syntynyt uudenlainen yritys.

1990-luvun alku

Anu kiersi käsityömarkkinoita ja -messuja ja ammensi lisää oppia erilaisilta kursseilta. Tyhjentyneeseen navettaan rakennettiin asianmukaiset työtilat.

1988

Anu lähti ensimmäiselle kankaanpainantakurssille. Innostava kurssi johti siihen, että Pylsyn tilan nuorena emäntänä Anu rupesi painamaan kangasta tuvan suurella pöydällä sillä aikaa, kun lapset nukkuivat. Kesäisin työtilana toimi vanhan navetan maitohuone.