Historia

Aikajana

Designia jo vuodesta 1988

Design Pylsyn sivuille on tullut uusia seuraajia 
ja nyt on hyvä aika esitellä itseni.

Olen Anu Pylsy. 
Synnyin Kotkassa 60 vuotta sitten, lapsuuteni asuin Pertunmaalla.
Nuorena kävin ammattikoulun ravintolalinjan, 
enkä ole päivääkään tarjoillut koulun ulkopuolella. 
Tapasin mieheni Joutsassa lavatansseissa, 
minne isä vei minut moottoriveneellä.

Olin nuorena tyttönä päiväkodissa töissä pääkaupunkiseudulla, 
kunnes muutimme 1984 Joutsaan Pylsynkylälle.
Minusta piti tulla kudonnanohjaaja, mutta minusta tulikin 
maatalon emäntä. Osaan lypsää lehmän ja olen myös 
poijittanut sen. Syöttänyt sikaa, hoitanut lampaita ja 
karitsoja sekä kerännyt kanamunia äkäisen kukon jahdatessa minua.
Saimme kolme lasta ja nyt meillä on jo kaksi ihanaa lastenlasta.

33 vuotta sitten aloitin kankaanpainantatyöt tuvan suuren 
pöydän äärellä. 
Siitä tulikin elämäntyöni ja lehmät vaihtuivat valkoisiin 
kankaisiin. Navetasta tehtiin työpaja ja siellä ahkeroin 
ensimmäiset 18 vuotta, kunnes se paloi tuhkaksi yhtenä 
iltapäivänä 2006. Tuhkasta syntyi kuitenkin Feenikslintu ja 
aloitin uudelleen alusta työt vanhalla kyläkoululla. Siellä 
vietimme kolmetoista kiireistä ja samalla antoisaa vuotta. Vuosi 
sitten lopetin kankaanpainamisen ja myytiin koulu.
Tällä hetkellä työtilani sijaitsee Vaajakoskella 
Wanhalla Naulatehtaalla.
Mallisto on muuttunut vuosien varrella useaan kertaan ja 
printit on nyt poistuneet, nykyään suunnittelen ja valmistan 
osaavien alihankkijoiden kanssa vaatteita ja asusteita naisille,
jotka arvostavat kotimaisuutta, luonnonmateriaaleja ja pehmeitä
sävyjä.
10 kivaa faktaa minusta:
- tykkään ajaa pitkiä matkoja pakettiautolla
- tv-rikossarjat ovat lempiohjelmiani
- olen käynyt kahdesti Siperiassa
- rakastan valkoisia kukkia
- kuuntelen äänikirjoja
- inhoan ruokakaupassa käyntiä
- tykkään tanssimisesta
- arvostan aitoja rehellisiä ihmisiä
- olen ikuinen laihduttaja ja silti kiloja tulee koko ajan lisää
- nautin punaviinistä ja kotona olemisesta


		

2020

Uusi aikakausi alkaa 2020

Kaksi vuotta sitten Design Pylsyn yritys täytti 30 vuotta ja silloin juhlapuheessaan Anu kertoi, että kolmekymmentä vuotta on virstanpylväs ja on aika muutokselle. Heti seuraavana vuonna tammikuussa Anu möi pois painokarusellin, tunneliuunin ja muut painovälineet. Painetut kuviot ja printit olivat tulleet tiensä päähän. Tämä oli ensimmäinen askel muutokselle. Vuoden aikana harkittiin myös vakavasti koulun myyntiä. Toisaalta iso koulu oli ihanteellinen työpaikka, kun tilaa riitti ja Ateljeen kesät olivat työntäyteisiä, mutta samalla tosi antoisia. Ateljeella kävi kesäisin ihania asiakkaita, joista tuli hyviä ystäviä ja heitä odotettiin sinne joka kesä! Talviajan iso koulu toimi työpajana ja myynnit tapahtuivat messuilla eri puolilla Suomea. Isossa rakennuksessa oli kuitenkin paljon kunnossapitotyötä, kun oikea koti sijaitsi Vaajakoskella.

Viime syksynä Anuun otettiin yhteyttä ja kysyttiin suoraan onko koulu myynnissä ja olihan se. Ostajat Kaitlyn ja Joni tulivat sitä katsomaan ja ihastuivat samantien. Koulu sopi täydellisesti heille kodiksi ja työpaikaksi. Kaupat tehtiin tammikuussa 2020. Muuttomyynti alkoi heti ja kiihtyi kohti huhtikuun loppua. Avaimet luovutettiin vappuaattona.

Anu ja Risto jättivät omat kädenjälkensä Pynnölän vanhan kyläkoulun historiaan. Koulun tarinaa jatkavat nyt  Kaitlyn ja Joni, joiden käsissä kyläkoulu muuttuu TUO TUO kulttuuritilaksi ja residenssiksi. Voit lukea siitä lisää täältä: https://www.tuotuoarts.com/

Design Pylsyn yritys jatkaa nyt kauniissa miljöössä Vaajavirran rannalla Wanha Naulatehdas -yritystalossa. Uuden valoisan työhuoneen ovet aukesivat toukokuussa, mutta varsinaisia avajaisia juhlitaan koronatilanteen takia elokuussa. Kahden vuoden takaisen juhlapuheen sanat kävivät toteen ja nyt fiilis on hyvä ja inspiroitunut!

2018

Design Pylsy 30 vuotta!

Kolmekymmentä vuotta sitten Anu Pylsy lähti kankaanpainantakurssille, oppi uutta ja inspiroitui valtavasti. Näin alkoi Design Pylsyn tarina. Anu Pysyn luotsaama juhlavuottaan viettävä yritys tunnetaan laadukkaista  tekstiilituotteista, joiden kotimaisuus taataan Avainlippu -tunnuksella. Tuotteissa tuntuu suomalainen kädenjälki kaikissa työvaiheissa. Vuodet ovat tehneet Anu Pylsystä taitavan ja varman yrittäjän, jonka yritys seisoo laatua ja ajatonta tyyliä liputtavalla kivijalalla.

Vuosikymmeniä kestänyt yrittäjäura on saavutus, josta voi olla ylpeä ja kiitollinen. Design Pylsy sai 30 vuoden yrittäjyydestä Yrittäjien myöntämän Timanttiristin.

Uuden vuosikymmenen kynnyksellä Design Pylsy on jälleen uudistumassa ja tarina jatkuu, josta ensimmäiset rivit kirjoitetaan kesäkuussa 2018 viettävässä kaikille avoimessa juhlassa. Tuolloin ateljeella kolmeakymmentä vuotta juhlistetaan kahvitarjoilulla, musiikkiesityksillä sekä uuden malliston muotinäytöksellä.

2017

Heinäkuussa Design Pylsyn ateljeella järjestettiin Suomi 100 -hengessä muotinäytös, joka vei aikamatkalle muodin maailmaan aina 1900-luvun alkupuolelta tähän päivään. Nostalgista, herkkää ja hauskaa esitystä seurasi lähes kolmesataa henkeä. Esityksen suunnitteli ja toteutti Anu Pylsy yhdessä tyttäriensä Elinan ja Annan kanssa. Näytöksen vaatteet oli Joutsan alueelta ja niitä kantoi päällään ihanat joutsalaiset naiset. Katso video, jonka kuvasi Jorma Hellström.

2016

Design Pylsyn ateljee on toiminut jo 10 vuotta Pynnölän koululla. Koululla vietetyt vuodet ovat olleet antoisia ja touhukkaita. Design Pylsyn paja paloi heinäkuussa 2006, jonka jälkeen koitti uusi alku Pynnölän kyläkoulussa.

2013

Design Pylsy valittiin vuoden 2013 maaseutuyritykseksi. Lande shop muutti syksyllä 2013 Toivolan Vanhalle Pihalle, työhuone No5 yhdessä Wishwearin kanssa.

2011

Design Pylsy sai koko tuotannolleen oikeuden käyttää Design from Finland -tunnusta sekä Avainlippu-tunnusta merkkinä suomalaisesta työstä ja osaamisesta.

2010

Anu avasi syksyllä 2010 pienen Lande-nimisen putiikin Helsingin Kamppiin. Landen myymälävastaavana toimii Anun tytär Anna Pylsy, joka valmistui keväällä 2010 tekstiilimuotoilijaksi Kuopion muotoiluakatemiasta. Anna osallistuu lisäksi yrityksen printti- ja tuotesuunnitteluun. Lande-tuotesarja on Annan käsialaa.

2008

Sitkeää yrittämistä osoittanut Anu valittiin toistamiseen Keski-Suomen Taito-käsityöyrittäjäksi sekä Seinäjoen käsityömessujen vuoden 2008 käsityöyrittäjäksi.

2007

Kesäkuussa Pynnölän ateljeen ovet avattiin asiakkaille juhlavasti. Koulu oli saanut uuden tyylikkään harmaan ulkomaalin ja sisällä Anun mies Risto oli ottanut hirsiseiniä esiin, maalannut osan seinistä valkoiseksi, uusinut valaistusta ym.                                                                             Yrityksen uusi lyhennetty

2006

12.7.2006 oli käännekohta Anun uralla. Vanhassa navetassa sijainneet työtilat tuhoutuivat täysin tulipalossa. Savuavia raunioita katsoessaan Pylsyn perhe päätti, ettei uutta rakennusta rakenneta vanhan tilalle, mutta koko muu tulevaisuus oli muuttunut silmänräpäyksessä täysin avoimeksi. Lukuisat tuttavat ja asiakkaat kannustivat Anua jatkamaan raskaan menetyksen jälkeen. Joutsan kunta ehdotti, että Anu vuokraisi vuotta aiemmin lakkautetun Pynnölän kyläkoulun uudeksi työtilaksi. Elokuussa 2006 Anu sai Pynnölän avaimet käteen ja uusi elämä alkoi hitaasti. Koululla aloitettiin remontti ja pinkopahvien alta paljastui upeat vanhat hirsiseinät. Syksyllä 2006 Anu kopio vanhoista printeistään Hirven,

2004

Anu suoritti artesaanin tutkinnon. Samana vuonna Anu valittiin Keski-Suomen Taito-käsityöyrittäjäksi.

2003

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry. myönsi Anulle kultaisen Taitomerkin. Anu sai III palkinnon Seinäjoen käsityömessujen käsityökilpailussa kylpytuotesarjallaan.

2000

Joutsan kunta myönsi kulttuuripalkinnon uuden tuotesarjan tuomasta menestyksestä. Samaan aikaan Anun työtiloja laajennettiin: yritys sai vanhaan navettaan toimistotilat sekä ylätalliin tunnelmallisen juhlatilan.

1999

Hölkkäävä hirvi -tuotesarjalle myönnettiin Maakuntien parhaat -laatumerkki.

1996 – 1997

Anu matkusti perheineen Kreikkaan lomamatkalle ja huomasi, kuinka vanhan mytologian aiheita käytettiin erilaisissa käyttötuotteissa. Loman jälkeen Anu etsi tietoa suomalaisesta muinaiskulttuurista ja löysi kalliomaalaukset ja Kalevalan uudesta näkökulmasta. Syntyi Hölkkäävä hirvi -tuotesarja. Samalla uudistettiin yrityksen ilme uudella logolla ja nimellä Design Anu Pylsy.

1995 – 1996

Navetassa sijaitsevia työtiloja laajennettiin ja otettiin käyttöön kaikki navetan tilat. Anu hankki myös ensimmäisen painokarusellin.

1994

Anulle myönnettiin Pro Maaseutu -palkinto tunnustukseksi siitä, että perinteisten maaseudun elinkeinojen rinnalle oli syntynyt uudenlainen yritys.

1990-luvun alku

Anu kiersi käsityömarkkinoita ja -messuja ja ammensi lisää oppia erilaisilta kursseilta. Tyhjentyneeseen navettaan rakennettiin asianmukaiset työtilat.

1988

Anu lähti ensimmäiselle kankaanpainantakurssille. Innostava kurssi johti siihen, että Pylsyn tilan nuorena emäntänä Anu rupesi painamaan kangasta tuvan suurella pöydällä sillä aikaa, kun lapset nukkuivat. Kesäisin työtilana toimi vanhan navetan maitohuone.